Ție ți-a spus copilul tău că nu mai vrea să meargă la școală?

Ție ți-a spus copilul tău că nu mai vrea să meargă la școală? Oare de ce?

Multi copii de vârstă școlară se prezintă în cabinetele psihologilor cu probleme de anxietate. Un motiv al apariției acestei anxietăți este faptul că nu își înțeleg emoțiile, nu știu ce simt, nu știu ce se întâmplă în corpul lor atunci când simt o emoție și nu știu să își gestioneze toate aceste emoții.

Ca să vă dau un exemplu al unui caz: o fetiță de 10 ani a venit la terapie foarte speriată pentru că îi bate inima. Auzind asta, te gândești: „Doamne ferește să nu îi bată!”. Ceea ce dorea de fapt fetița să exprime era faptul că, de fiecare dată când ea simțea o anxietate foarte intensă, inima îi bătea foarte repede.

Aceste bătăi accelerate ale inimii ea le interpreta într-un mod catastrofic, ceea ce îi intensifica și mai mult anxietatea. Aceste reacții apăreau în context școlar, motiv pentru care a evitat să mai meargă la școală. Mama fetiței a solicitat participarea la psihoterapie pentru că fetița nu mai dorea să meargă la școală.

După prima ședință de psihoterapie

După prima ședință de psihoterapie fetița deja se simțea mai relaxată pentru că a înțeles ceea ce i se întâmplă. A învățat diferența dintre frică și anxietate, dintre frica ce ne ajută și frica ce nu ne ajută. A învățat de asemenea ce poate ea să facă pentru a-și controla această anxietate atunci când îi apare.

Atunci când simt anxietate copiii, dar și adulții, au impresia că nu o pot controla. În momentul în care înțeleg ce li se întâmplă și învață diverse tehnici pentru gestionarea anxietății, intensitatea acesteia scade pana la disparitie.

În cazul prezentat am lucrat câteva ședințe pe gestionarea anxietății și creșterea încrederii în sine. Unul dintre avantajele psihoterapiei a fost faptul că performanțele școlare ale fetiței s-au îmbunătățit considerabil.

Mulți copii nu reușesc să își atingă potențialul pe care îl au din cauza anxietății. În momentul în care reușesc să își controleze anxietatea, performanțele școlare se îmbunătățesc.

Daca si tie ți-a spus copilul tău că nu mai vrea să meargă la școală, intreaba-te oare de ce si cere asistenta. Ii pot ajuta si pe copilul/copiii dvs. , asa cum o fac de 6 ani incoace pentru multi copii. La ZEM Center Cluj psihoterapia se poate combina cu terapia Bowen pentru rezultate durabile, fara recaderi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.