142 de ani de la primele contacte româno-chineze

Daca tot se face propaganda aiurea legata de relatiile româno-chineze, m-am gandit sa va scriu cate putin despre istoria noastra.

Primele relatii intre Romania si China au avut loc la Paris, in urma cu 133 de ani (1880). Acestea au fost purtate de catre Mihail Kogalniceanu si un reprezentant al Chinei aflat in Franta la vremea respective.

Dupa multi ani, in 1939 s-au stabilit relatii diplomatice intre Republica China si Romania, acestea au fost din pacate intrerupte in anul 1941, dupa ce guvernul roman fost fortat sa accepte relatiile pro-japoneze. Istoric vorbind, Romania a fost a treia tara din lume care a recunoscut Republica Chineza.

In anul 2004 a avut loc o vizita oficiala din partea presedintelui Chinei, Hu Jintao, la Bucuresti, care a semnat Declaratia Comuna a Romaniei si Republicii Populare Chineze, prin care s-a stabilit un Parteneriat Amplu de Prietenie si Cooperare.

De-a lungul timpului au existat numeroase colaborari, in special in invatamant, unde au existat schimburi intre studenti. Exista sute de chinezi care au venit la studii aici, s-au bucurat de sistemul nostru de invatamant pentru care sunt recunoscatori si astazi.

Pana acum, China a fost primul partener al Romaniei din Asia si ocupa locul 16 printre investitorii straini. Interesele generale ale Romaniei in acest parteneriat ajuta in mod explicit la cresterea exporturilor si implicarea chineza in proiecte mari, unele legate de infrastructura, energie, agricultura si multe altele.

Din pacate pentru noi cat si pentru China, in ultima vreme n-au prea existat multe actiuni de cooperare. Desi a existat un tratat nu s-au facut demersuri pentru identificarea unor proiecte de cooperare. Prin ultima vreme ma refer la ultimii 25 de ani.

Tot ce pot spera este ca ultimele tratate si negocieri sa ne aduca investitii masive in ceea ce priveste industria pe care am distrus-o incet si in agricultura, care este singura noastra sansa pentru viitor.

Lasă un răspuns