Mai jos o sa gasiti cateva impresii si sfaturi despre ceea ce puteti face in Istanbul.
Moneda locala este lira turceasca (TRY), pe care va recomand sa o cumparati din tara. Preturile sunt peste tot afisate in lire turcesti si o sa va fie dificil sa va descurcati cu Euro. Daca nu reusiti sa schimbati in tara, veti gasi in zona centrala destul de multe schimburi valutare, unele dintre ele acceptand si leu romanesc.
Noi am zburat cu Tarom si am aterizat in Istanbul pe aeroportul Ataturk. Din aeroport puteti lua direct Metroul, Havatas sau Taxi.
Havatas-ul este un autobuz local care asigura transferul intre Aeroport si punctele importante din Istanbul. (11 TRY)
Cazarea in Istanbul am rezervat-o prin Airbnb, si am stat la boutique hotelul A-Plus, in zona Taksim, iar biletele de avion le-am rezervat prin Vola.
Pentru distante mari in Istanbul, puteti sa folositi cu incredere transportul in comun. Singurul dezavantaj este pretul unei calatorii (4 TRY), dar daca veti folosi IstanbulKart pretul / calatorie va scadea cu apx. 50%. IstanbulKart-ul il puteti incarca foarte rapid din orice statie.
Am ramas placut impresionat in Istanbul de:
- Amabilitatea oamenilor si spiritul lor antreprenorial;
- Mancarea. Gasiti o mancare extraordinara in localurile unde vedeti clienti localnici;
- Deserturile. Incercati toate variantele de baclavale si Turkish Delight;
- Arhitectura cladirilor;
- Privelistea oferita de croazierea pe Bosfor;
- Moscheele vazute in lumina apusului catre sfarsitul croazierei pe Bofor.
In Istanbul am reusit sa vedem:
- Palatul Topkapi – este locul de unde a fost condus Imperiul Ottoman o foarte mare perioada de timp, inclusiv Suleyman Magnificul, avand o pozitionare strategica. Printre valoroasele exponate aici veti putea vedea sabia lui Stefan cel Mare. (30 TRY / persoana);
- Blue Mosque (Sultanahmet) – una dintre cele mai frumoase din Istanbul. Pe cat sunt de impunatoare moscheele la exterior, pe atat de simple sunt in interior. Fara taxa de intrare.
- Muzeul Sfanta Sofia (Hagia Sophia) – construita in anul 537 se afla in apropierea pietei Sultanahmet. Foarte important este sa nu ratati sa urcati si la etaj. (30 TRY / persoana)
- Basilica Cisterna (Palatul Scufundat) – fost rezervor de apa din Istanbul. Coloanele frumos luminate va vor arata drumul catre cele 2 capete de Medusa dispuse invers, iar in apa veti vedea o multitudine de carasi foarte grasuti. (20 TRY / persoana)
- Fantana Kaiser Wilhelm – o veti gasi tot in piata Sultanahment;
- Coloana lui Constantin – construita de Constantin cel Mare. (Zona Sultanahment);
- Turnul si Podul Galata – din Turn veti avea o priveliste superba a Istanbulului de la inaltime; (18.5 TRY / persoana)
- Moscheea Noua – se gaseste in apropierea podului Galata si a bazarului Egiptean;
- Grand Bazar – se afla in apropierea statiei Beyazit. Este un bazar imens in care veti gasi preponderent bijuterii, haine, mirodenii si dulciuri. NU vi-l recomand pentru cumparaturi deoarece preturile sunt mai mari ca in Bazarul Egiptean;
- Bazarul Egiptean – ideal pentru cumparaturi, mai ales daca puteti ajunge intr-o zi de weekend.
- Marmaray – plimbare cu metroul pe sub Bosfor, intre partea Europeana si Asiatica. Nu va ganditi ca veti trece prin apa, dar este o experienta interesanta. Taxa de intrare obisnuita pentru transportul in comun.
- Croaziera pe Bosfor – mai multe detalii in urmatorul post. (25 TRY / persoana)
- Piata Taksim si Istikal Avenue – asemanator centrului vechi din Bucuresti. In timpul saptamanii pe mijlocul bulevardului circula tramvaiul rosu;
- Cetatea Yedikule – o fosta inchisoare, unde a fost omorat Constantin Brancoveanu, impreuna cu cei 4 fii ai sai. Nu va recomand sa mergeti cu copii mici sau daca aveti rau da inaltime. Este destul de departe fata de zona centrala, iar zidurile inalte pe care poti urca, nu au nicio protectie.
- Turkuazoo – este Acvariul din Istanbul unde puteti vedea numeroase specii de pesti si veti trece printr-un tunel de apx. 80m. Acvariul Turkuazoo este situat in interiorul mallui Forum Istanbul de la statia Kartaltepe Kocatepe. Din pacate lipseste cu desavarsire orice informatie legata de pestii aflati in multiplele acvarii, iar ghidul nu va recomand sa il cumparati deoarece nici acolo nu veti gasi nimic; (32.5 TRY / persoana)
Moscheele sunt inchise vizitatorilor vinerea pana la ora 14:00, iar in toate moscheele va trebui sa intrati fara incaltaminte (gasiti la intrare pungulite pentru incaltaminte) si femeile trebuie sa aiba capul acoperit. Majoritatea punctelor turistice se inchid in jurul orei 18:00.
Daca aveti alte sugestii legate de Istanbul, va rog lasati comentarii mai jos.
Sper sa va placa, cel putin, la fel de mult cum ne-a placut noua.