Cititoare Coduri de Bare – Criterii de Clasificare

In vara anului trecut, mai exact in 15 august 2016, am scris un articol despre solutii de inventariere in timp real a stocurilor. In articolul respectiv am discutat despre tehnologia codurilor de bare si destul cat de usor este de tinut o evidenta a tuturor produselor aflate in inventarul unui magazin sau depozit, prin simpla scanare a codurilor de bare.

in urma cu doar cateva zile am purtat o scurta conversatie cu un amic fix despre acest subiect. Mi-a spus ca urmeaza sa isi deschida un depozit si ca nu stie cum poate inventaria, intr-un mod cat mai rapid si usor, tot ceea ce urmeaza sa introduca in depozit.

De asemenea, a vrut sa ii ofer mai multe informatii despre platforma software prin care poate vizualiza in timp real stocurile. Cum era de așteptat, doreste sa poata vedea in permanenta o situatie clara asupra marfurilor care intra si ies din inventar.

Desi nu era neaparat necesar sa mai scriu un articol pe tema asta, am considerat ca nu strica sa adaug niste informatii in plus. De anul trecut lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Soluțiile de inventariere au ramas identice, exceptie facand (cel mai probabil) imbunatatirea tehnologiei din spatele acestora.

Clasificarea cititoarelor de coduri de bare

Voi incerca sa nu fiu extrem de tehnic in ceea ce priveste clasificarea, prin urmare voi face o enumerare rapida, bazata pe 3 criterii generare: tehnologia de citire, portabilitate si conectivitate.

Dupa tehnologia de citire, cititoarele de coduri de bare se împart in 3 categorii:

  • cititoare cu laser – sunt probabil cele mai populare tipuri de cititoare de coduri de bare, fiind universal utilizate in orice domeniu. Principalul avantaj este ca permite scanarea de la distante mari si foarte mari a codurilor de bare, au consum de energie redus si functioneaza in baza unui fascicul cu laser ce poate face scanarea extrem de precisa si rapid.
  • cititoare CCD – prima generatie de cititoare adoptata la nivel global, sunt ceva mai lente fata de cele cu laser, se bazeaza tot pe o lumina in spectrul rosu/inflarosu pentru citire, insa ceva mai difuza. In general sunt implementate in punctele de citire automata, prin casele hypermaketurilor mari si alte lanturi de magazine.
  • cititoare Imager – este o tehnologie relativ la fel de rudimentara ca CCD-ul, sau mai bine spus o combinatie intre laser si CCD, care face un compromis intre cele doua, asigurant atat o preciezie mare de scanare cat si viteza superioada fata de CCD.

Dupa cum spunea, cititoarele se pot clasifica si dupa criteriul portabilitatii in modele mobile si modele stationare. Cele mobile sunt in general utilizate in depozite si medii in care exista un flux continuu de stocuri care intra si ies, fiind necesara deplasarea prin spatiile respective de lucru. Cele stationare sunt montate pe pereti, in infokioskuri, casieriile magazinelor etc.

Cel mai ieftin cititor de coduri de bare mobil pe care l-am gasit este Symbol LI2208, care dispune de o dioda cu laser cu o lungime de unda de 617nm in nuanta rosu (amber), costa circa 500 lei si poate executa pana la 547 de scanari pe secunda de la distante cuprinse intre 2,5 cm si 106.7 cm.

Cel mai ieftin cititor de coduri de bare stationar este Datalogic Magellan 800i. Acesta costa circa 733 lei, se conecteaza printr-un interfata RS232 la o baza, este alimentat cu 5v dintr-o sursa externa si citeste coduri de bare 1D si 2D de la maxim 15 cm distanta.

Si un ultim criteriu de clasificare este tipul de conectivitate, care poate sa fie cu fir sau fara. Cele cu fir sunt conectate fie la un computer, fie la o statie de lucru sau unitate centrala de procesare, cuplata mai departe la un sistem informatic, iar cele fara fir sunt in general conectate fie prin wireless, fie au o memorie interna unde informatiile sunt stocate pentru ziua respectiva si ulterior sincronizate.

Daca sunteti in cautare de solutii de inventariere, cititoare de coduri de bare de orice tip sau alte informatii, va recomand sa intrati in contact cu echipa de la IDmag. Acestia sunt mult mai in masura decat mine sa va ofere informatii suplimentare cu privire la cititoarele de carduri, utilizarea acestora cat si solutiile software din spate.

Lasă un răspuns