Scrisoare deschisă către Președintele Klaus Iohannis

Stimate domnule Președinte Klaus Iohannis, în noiembrie 2014 am fost nu doar votantul dumneavoastră, ci un activist care a depus un efort considerabil pentru a convinge cât mai mulţi cetăţeni să meargă la vot şi să vă voteze, având speranţa şi convingerea că veţi fi preşedintele pe care majoritatea românilor şi-au dorit să-l aibă în ultimii 26 de ani.

Un preşedinte care să pună cetăţeanul mai presus decât partidul care l-a propulsat în funcţie, un preşedinte care să respecte în egală măsură interesele tuturor cetăţenilor, un preşedinte care să folosească toate pârghiile legale avute la dispoziţie, pentru ca nimeni în România să nu fie mai presus de lege.

Vă scriu aceste rânduri, tocmai pentru că ne aflăm în acest moment în situaţia în care regulile unei societăţi democratice sunt înfrânte de interesele transpartinice ale celor care au fost aleşi de către români sa le reprezinte interesele în Parlamentul României, ci nu pentru a vota legi în favoarea grupurilor de interese de care aparţin sau pe care le reprezintă.

Adoptarea proiectului de lege care modifică Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, prin care nu se mai permite blocarea conturilor partidelor datornice, mi-a creat şi mie ca multor români, un sentiment de revoltă şi de frustrare, simţindu-ne consideraţi de către reprezentanţii în Parlament ai partidelor politice, cetăţeni de mâna a doua.

În România în care mulţi cetăţeni sau firme fac eforturi semnificative pentru a-şi plăti la timp taxele şi impozitele, în România în care mulţi cetăţeni rămân pe drum în urma executărilor silite iar firmele intră în faliment, pentru că nu-şi pot plăti la timp datoriile, în România în care prea mulţi parlamentari se află sub urmărire penală, sunt trimisi în judecată, sau chiar sunt condamnaţi  pentru fapte de corupţie sau fapte asimilate celor de corupţie, partidele politice parlamentare consideră normal să impună prin reprezentanţii lor în Parlamentul României, adoptarea unui proiect de lege care să pună aceleaşi partide politice mai presus de orice cetăţean al acestei ţări.

Am fost membru activ al PNL până în toamna anului trecut, când am demisionat din funcţia de vicepreşedinte al PNL Prahova, cât şi din calitatea de membru PNL, motivul fiind că unicul criteriu de selecţie a candidatului pentru funcţia de Primar al Municipiului Ploieşti a fost banul! Drept urmare, după demisie am formulat un denunţ la DNA  şi am decis să candidez independent pentru funcţia de primar al Ploieştiului.

Deşi extrem de revoltat după adoptarea proiectului de lege care modifică Legea nr. 334/2006, nu  mi-am manifestat nemulţumirea imediat, gândind că ar putea fi interpretată ca fiind subiectivă.

Citind însă Scrisoarea Deschisă pe care candidatul independent la Primăria Municipiului Bucureşti, domnul Ciprian Ciucu v-a adresat-o, dincolo de faptul că partidele politice parlamentare se autopoziţionează fără niciun fel de scrupule deasupra tuturor cetăţenilor României, consider că toţi candidaţii independenţi pentru ocuparea funcţiilor din administraţia locală, care nu au niciun fel de obligaţii politice şi se pot exprima liber,  trebuie să se manifeste împotriva aplicării unei asemenea legi, pe care personal o consider nedemocratică, dacă nu neconstituţională!

Prin modificarea Legii nr.334-2006, nu se mai permite blocarea conturilor partidelor datornice, deşi partidele parlamentare au conturile blocate pentru că nu şi-au plătit datoriile, datorii acumulate tocmai în campaniile electorale precedente, în care reprezentanţii lor au obţinut funcţiile în exercitarea cărora mulţi dintre ei au ajuns să fie astăzi judecaţi sau condamnaţi pentru fapte de corupţie

De aceea domnule Preşedinte, cu conştiinţa că democraţia nu poate exista şi funcţiona în absenţa partidelor politice, dar cu convingerea că aceeaşi democraţie nu poate fi implementată şi exercitată decât de partide politice finanţate transparent şi legal, vă solicit să nu promulgați proiectul de lege care modifică Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Lasă un răspuns