Cand ai fost ultima data pe Transalpina?

Localizată în Munții Părang din Carpații Meridionali, Transalpina, adică Drumul Național 67C care face legătura între orașele Novaci și Sebeș, este cea mai inaltă șosea din România.

În urmă cu ceva ani, după ce am vizitat Transfagarasanul alături de niste prieteni, am hotărât să vizităm și Transalpina.

Numită și Poteca Dracului, deși nu traversează iadul, de la un cap la altu al Transalpinei regăsim o adevărata comoară turistică pe care fiecare dintre noi, locuitorii acestui pământ, trebuie să-l vizităm cel puțin o dată în viață.

Înainte să traversez Transalpina am citit tot felul de articole despre cât de periculos este drumul, despre numărul mare de accidente și despre cum e bine să te ferești de zona respectivă.

Din punctul meu de vedere, după experiența de vizitare și traversare a Transalpinei, pericolul nu este reprezentant de traseu și nici măcar de condițiile meteo mai nefavorabile, ci de șoferii care nu se adaptează la condițiile de mers și care pur și simplu nu sunt atenți în trafic.

Revenind totuși la Transalpina trebuie menționat faptul ca parcurge, sau mai bine zis trece, prin nu mai puțin de patru județe: Vâlcea, Gorj, Sibiu și Albă.

De asemenea, în primul județ menționat, adică în Vâlcea, șoseaua trece extrem de aproape de 4 vârfuri importante și absolut superbe, Papusa (2136m), Iezer (2157m), Muntinu (20162m), Dengheru (2084m) și Urdele (2228m).

Atunci când am plecat la drum vremea era extrem de frumoasă, era însorit iar prognoza era favorabilă. Din păcate, după ce am traversat tot Gorjul, cam pe la Obârșia Lotrului, a început să plouă.

Nu am vrut să riscăm o întoarcere de la jumătatea drumului fără să fim siguri că reușim să ajungem la timp, așa că am continuat drumul până la Tău Bistra, un sat în comuna Șugag din județul Alba, unde ne-am cazat la Popasul Regelui.

Nu vă lăsați totuși speriați de o ploaie, sunt o mulțime de locuri de cazare de la un cap la altu al Transalpinei. Popasul Regelui nu era cel mai aproape de noi însă ne-am dorit de la bun început să vizităm barajul Tău, o construcție impresionantă, dată în folosință prin 1984, ce are o lungime de circa 178 de metri și o înălțime de 78 metri, și care formează un lac de acumulare cu nu mai puțin de 21 de milioane de metri cubi de apă.

Barajul Tău este o construcție din beton armat în forma de dublu arc, având înălțimea de 78 m, ridicat la confluența râului Sebeș cu râul Bistra. Lungimea coronamentului este de 178 m. A fost dat în exploatare în anul 1984.

Barajul permite acumularea unui volum de apă în lacul de acumulare de 21 mil. mc. La nivelul normal de retenție, suprafața lacului este de aproximativ 81 ha. Este administrat de Hidroelectrica.

A doua zi vremea bună a revenit, așa că ne-am înarmat cu multă răbdare, am umplut rezervorul și am mers rapid până la Sebes, apoi ne-am întors în Tărtășești, însă de data asta am luat-o prin Sibiu.

Intreagă aventură a durat cam 2 zile. În prima zi am făcut circa 8 ore din Tărtășești până la Popasul Regelui, însă a fost trafic destul de mare și a plouat, iar a două zi s-a mers mult mai lejer, făcand traseul Sebeș-Sibiu-Tărtășești în circa 5 ore.

Lasă un răspuns