E important să ne asumăm emoțiile. Cum o facem?

Asta înseamnă un lucru destul de simplu. Să îți dai seama că emoția ta NU are nici o legătură cu celălalt. Dacă te simți rănit, să îți dai seama, să conștientizezi că NU celălalt te-a rănit.

Și, deci, să nu arunci vina asupra lui. Emoțiile noastre au legătură numai și numai cu dinamica noastră interioară. O altă persoană nu poate fi responsabilă de ceea ce simți tu.

Sigur, ea îți poate reflecta anumite lucruri din tine. Sau poate apăsa pe butoane sensibile de ale tale. Îți poate indica răni sau sensibilități care există în interiorul tău.

Dar cealaltă persoană NU este responsabilă de ceea ce simți tu. Dacă o persoană ți-a vorbit urât, tu poți să te simți jignit sau poți să fii complet detașat și să ignori cuvintele acelei persoane. Răspunsul tău interior depinde numai de tine. Asta nu înseamnă că trebuie să fii imun la tot ceea ce îți oferă ceilalți, bun sau mai puțin bun.

Tocmai în asta constă inteligența emoțională. Să îți dai voie să simți și să știi ce să faci cu ceea ce simți. Dar despre asta vom vorbi la pasul patru.

Deocamdată rămânem la asumarea emoțiilor.

O altă persoană se poate comporta ca stimul a unei emoții. Dar care este acea emoție depinde numai de tine. Poate să fie de încântare sau poate să fie de dezgust. Și asumarea propriilor emoții înseamnă să înțelegi că vina nu este la celălalt.

TU mă faci să mă simt dezgustat, deci TU trebuie să te schimbi. Adevărul este că nu îl poți controla pe celălalt și nici nu îi poți impune cine și cum să fie. Tu nu ai de unde să știi cum e mai bine să fie. Și dacă ție îți provoacă dezgust și altcuiva îi provoacă plăcere, unde este adevărul?

Adevărul este că emoțiile noastre sunt ghizii noștri. Sunt felul supraconștientului de a ne ghida. De exemplu, dorințele noastre sunt calea noastră către împlinirea vieții pe care o avem.

Prin dorințele noastre și prin ceea ce ne bucură ne este arătată calea pe care avem de mers. Iar prin ceea ce ne face rău și nu ne place ne sunt indicate lucrurile de care trebuie să stăm deoparte. În momentul în care ai înțeles acest limbaj simplu al emoțiilor, totul poate deveni o joacă.

Dacă o persoană aruncă cu cuvinte agresive în tine asta nu înseamnă că nu ar trebui să nu te doară.

Dacă o persoană continuă să arunce cu cuvinte agresive în tine chiar și după ce i-ai spus că te doare, înseamnă că cel mai bun lucru pentru tine este să te îndepărtezi de acea persoană.

De cele mai multe ori stăm în relații toxice pentru că așteptăm ca celălalt să se schimbe, în loc să înțelegem că nu el sau ea trebuie să se schimbe, ci noi trebuie să mergem în altă parte, să căutăm să fim aproape de altfel de oameni.

Emoțiile noastre sunt busola noastră prin viață. Ca să ne găsim drumul. Ca să ne împlinim destinul. Ca să ne simțim împliniți. Te îndepărtezi de ceea ce nu se simte bine și te apropii de ceea ce se simte bine.

Ele sunt repere personale. Adică ne aparțin numai nouă. De aceea doi oameni nu simt neapărat la fel în raport cu același lucru. De aceea e inutil să aștepți validare emoțională din partea celorlalți.

Emoțiile tale sunt cel mai bun prieten al tău. Doar ele te pot ajuta să te cunoști, să știi cine ești, să știi ce fel de viață ești menit să trăiești. Fiecare dintre noi experimentăm viața într-un mod unic, pentru că suntem unici. De aceea emoțiile noastre și peisajul emoțional interior ne aparțin doar nouă și nu putem să punem pe seama altuia ce se întâmplă înăuntrul nostru.

Lasă un răspuns