Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat in urma cu 2 zile ca seceta a afectat peste 300 de mii de hectare de culturi agricole iar zonele principale se afla in sudul tarii dar si in nordul Moldovei. Cele mai afectate culturi sunt cele de porumb si floarea soarelui, insa nici restul culturilor de sezon nu o duc prea bine in zonele secetoase.
Din cate am citit in presa de specialitate, s-a discutat si destul sumele alocate pentru despagubirea producatorilor afectati de catre seceta. MADR a tinut sa mentioneze neaparat c anul trecut a fost prevazuta o suma de 400 – 500 milioane de lei, insa in final doar 300 milioane au fost alocate, din care (culmea!) s-au platit doar jumatate deoarece, citez: „s-au cerut anumite condiţii”.
Cu alte cuvinte, chiar daca oamenii au fost extrem de afectati de seceta, si chiar daca fara oamenii astia orasele ar muri efectiv de foame, guvernul nu a fost in stare sa ii despagubeasca datorita unor … tehnicalitati birocratice? Cum vine asta? Nu aveau o ancheta sociala stampilata? Sau poate nu scria pe copia de buletin „conform cu originalul”?
In fine, daca MADR a reusit sa treaca peste, zic sa trecem si noi, deoarece avem un subiect mai interesant. Se pare ca seceta nu-i tocmai vinovata, ci insusi agricultura. Da! Ati citit bine, asa cum si eu am citit in money.ro, in focus-energetic.ro si probabil foarte curand pe majoritatea site-urilor despre agricultura, despre faptul ca agricultura intensiva transformă România în deşert. Nu o spun eu, ci o zic ei!
Si uite asa, oamenii au scris niste articole frumos argumentate, in baza unor afirmatii facute de expertii de la Syngenta România, care spun ca „agricultura românescă va înregistra, în acest an, o producţie record, însă pericolul exploatării intensive şi nesustenabile a terenurilor riscă să amaneteze viitorul agroalimentar al ţării”, ca „populaţia globului creşte în fiecare zi cu 200.000 de oameni”, ca „agricultura foloseşte, în prezent, 70% din resursele globale de apă dulce, iar 40% din suprafaţa agricolă mondială suferă de efectele fenomenului de eroziune” si altele.
Ma intreb daca oamenii astia s-au gandit macar 2 minute inainte sa scrie. Nu sustin ca agricultura nu contribuie macar cu 1% la procesul de deşertificare, totusi sa nu aruncam vina aiurea, inainte sa ne documentam in prealabil despre ce inseamna deşertificare.
Cauza principala a deșertificării, pe toata planeta asta, nu este agricultura, ci indepartarea vegetației. Vreti cauze reale? Taierea excesiva a padurilor, defrisarile, schimbarile climatice si poluarea.
Vegetatia are cel mai important rol in pastrarea echilibrului natural, atat la nivelul solului cat si atmosferic. Exista o multime de studii academice care arata foarte clar ca zonele neprotejate de vegetate sunt afectate de ploi, de inuntatii si de seceta, lasand efectiv straturi de sol infertil, devenind astfel neproductive. Tocmai din cauza asta, in trecut, cat si in prezent, trebuie sa se se planteze cat mai multi copaci. Avem nevoie de paduri in jurul oraselor, in jurul satelor, in jurul drumurilor si cam peste tot pe unde se poate planta. Fiecare metru patrat de pamant care sta degeaba trebuie plantat cu cate un copac.
Dar legi exista. Nu exista insa organe capabile sa le respecte. In mod cert padurarii nu sunt prea interesati de ce se intampla. Cat timp isi iau spaga din partea celor care defriseaza, toata lumea zambeste si merge mai departe, pentru ca nu ei sunt vinovati. Agricultura intensivă este lupul cel rau care transformă România în deşert.
Pana cand si articolul din click despre preotii care fac slujbe ca să aducă ploaia are mai mult sens.