Cat timp pot folosi un tampon?

Este o intrebare foarte buna, in cazul in care nu ai mai folosit pana acum un asemenea produs si ai vrea sa il incerci. Spre deosebire de absorbant, un tampon se introduce in interiorul vaginului si absoarbe sangele menstrual. Absorbantele, cu siguranta ca stii, au si ele acelasi rol, cu deosebirea ca le asezi pe lengeria intima.

dureri menstuale

Sa vrei sa stii cat de mult poti tine in interiorul vaginului un tampon este o intrebare cat se poate de normala. Inainte de a folosi un produs, trebuie sa te informezi foarte bine cu privire la caracteristicile sale si la modalitatile de folosire.

Dupa cate ore il pot schimba?

Ca si in cazul absorbantelor, si tampoanele se mentin un anumit numar de ore, in functie de etapa menstruatiei tale, dar si de cat este de abundenta aceasta. Recomandarea este ca un tampon sa fie schimbat la 4 ore. In cazul in care tu consideri ca ai un flux mai abundent si vrei sa fii sigura ca nu vor avea loc mici „accidente”, poti sa il schimbi mai des. De asemenea, trebuie sa stii ca ar fi bine sa folosesti, pentru un flux mai mare, tampoane care au o capacitate mai mare de absorbtie a lichidului. Sa ai grija sa nu depasesti 8 ore si sa il schimbi daca ai atins acest interval de timp!

Cand stiu ca este momentul sa scot tamponul?

Pentru a preveni scurgerile, tu trebuie sa il scoti in momentul in care simti ca firul incepe sa se umezeasca. Fluxul puternic este, de obicei, la inceputul menstruatiei, in primele doua, trei, zile, dupa care incepe sa se micsoreze. Deci, normal este ca tu sa le schimbi mai des la inceputul ciclului menstrual.

Daca te intrebi daca este in regula sa folosesti tampoane pe durata intregii nopti, iti spun ca nu ar trebui sa iti faci griji in aceasta privinta. Insa, daca tu ai fluxul mai mare, este posibil sa fii nevoita sa te scoli si sa il schimbi. Este deosebit de important sa nu il tii pentru o perioada mai mare de 8 aore, pentru a nu risca sa se produca sindromul de soc toxic.

Ce este sindromul de soc toxic?

In cazul in care prezinti urmatoarele simptome si utilizezi tampoane, sa stii ca este posibil sa suferi de acest sindrom:

  • febra mare, mai mult de 38,9 grade, dureri de cap;
  • ameteala puternica si o iritatie care seamana cu cele produse de soare;
  • stare de voma, dureri la nivelul muschilor si slabiciune; confuzie si dezorientare;
  • culoare rosie intensa la nivelul vaginului, a gatului si a ochilor.

Daca te afli in perioada menstruatiei si prezinti unul sau mai multe simptome din cele pe care le-am prezentat mai sus, ceea ce trebuie sa faci este sa il scoti imediai si sa te duci cat mai repede la un medic. Sindromul socului toxic se poate instala chiar daca nu folosesti tampoane astfel ca, este vital sa ceri sfatul unui doctor daca observi aceste simptome! Pentru a evita instalarea acestui sindrom de soc toxic, cel mai bine este sa schimbi tamponul asa cum ti s-a recomandat!

femeie cu dureri menstruale

Ce beneficii exista atunci cand folosesti tamponul?

Sa folosesti un tampon poate avea anumite avantaje si anume, cred ca cel mai important este cel de a te putea bucura de toata libertatea de a face ceea ce iti place si ceea ce doresti. Fie ca iti place sa faci sport, sa te duci la sala, sa mergi cu bicicleta sau sa faci lungi plimbari cu cei dragi, tu ai sa te poti bucura de toate acestea fara sa te gandesti ca se vor produce anumite „accidente”. Un tampon este discret, va ramane acolo unde il pui fara sa iti faci probleme ca „o sa fuga” si asta, indiferent de nivelul de intensitate a activitatii pe care o desfasori.

Si, daca tot suntem la capitolul discretie si comoditate, vreau sa iti spun, daca esti curioasa sa fali, ca exista si altceva care ar putea sa ti le ofere si anume, cupa menstruala. Aceasta te va ajuta sa colectezi sangele menstrual si sa te bucuri de libertate de miscare fara niciun fel de probleme, chiar si pentru 12 ore. Spre deosebire de celelalte produse de igiena intima folosite, cupa menstruala aduna lichidul si nu il absoarde. In acest mod, nu iti va fi teama ca va aparea un miros ciudat, ca ai sa te patezi sau ca nu ai sa poti face ceea ce iubesti sa faci in timpul liber. Daca stii sa folosesti un tampon, te vei descurca de minune si cu o cupa menstruala. Poti gasi cupa menstruala la farmacie sau in magazinele online.

cupa menstruala foreva

„Pot sa inot atunci cand utilizez un tampon?”

Este o intrebare care apare in mod frecvent in randul utilizatoarelor de produse intime. Spre deosebire de absorbante, tampoanele pot fi folosite atunci cand vrei sa te duci sa inoti. Tu nu trebuie sa iti faci griji cu pivire la posibilele accidente. Ceea ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca tu iti schimbi tamponul chiar inainte de a intra in bazin si ca firul este asezat cum trebuie in asa fel incat sa nu sa observe.

Sa ai grija ca atunci cand iesi din bazin sa il schimbi cu altul nou deoarece tamponul poate sa absoarba o cantitate mica de apa atunci cand tu te afli in piscina. Acest aspect il va face mai putin eficient si de aceea este necesara schimbarea imediata. Totodata, trebuie sa stii ca apa din aceste locuri nu este chiar atat de curata si este indicat ca anumite parti din corpul tau sa fie in contact cat mai putin timp cu aceasta.

Avand in vedere cele amintite pana acum, sper sa vei stii cum sa folosesti in mod eficient tamponul si cum sa te bucuri de toate avantajele pe care ti le poate oferi acesta. Si nu uita ca este deosebit de important ca atunci cand observi anumite simptome care ar putea anunta sindromul de soc toxic, sa te duci cat mai repede la medicul specialist pentru a se putea interveni repede si eficient!

Lasă un răspuns