Jurnal de cititoare: Cartea Simțurilor – Recenzie. Merită cumpărată?

Cartea simțurilor (coord. Dan C. Mihăilescu), apărută la Editura Humanitas la sfârșitul anului trecut, reunește amintiri, reflecții și gândurile unor scriitori români deja îndrăgiți de cititori pentru cărțile publicate.

Cartea simțurilor este un volum dedicat celor cinci simțuri care sunt esența ființei umane și adună texte care surprind amintiri ale unor mari scriitori români între care și Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Horia Roman-Patapievici și Ioana Pârvulescu.

Dacă pentru unii (precum Gabriel Liiceanu) amintirile sunt profund marcate de mirosurile copilăriei, pentru alții atingerea sau auzul sunt simțurile predilecte despre care aleg să vorbească în această culegere a simțurilor.

Colecție de proze scurtă de o mare frumusețe și sensibilitate, unicitatea Cărții simțurilor vine tocmai din multitudinea de perspective asupra unei probleme poate banală: simțurile omenești și felul în care acestea ne reflectă personalitatea.

Poate unii dintre noi suntem ființe mai degrabă vizuale și ne amintim ușor chipurile oamenilor pe care i-am întâlnit, pe când alții ne legăm amintirile mai degrabă de mirosuri și atingeri.

Am citit cu drag de-a-mi aminti momente din propria copilărie, dar și plină de curiozitatea omului născut mult mai târziu și care, tot ce știe despre anii de dinainte de ’89 a aflat din cărți.

Pe unii dintre autori i-am citit cu nesațul cititorului care deja îi iubește, iar pe alții i-am descoperit abia prin intermediul acestei antologii. Pe unii i-am citit printre rânduri, cu alții mi-a fost puțin greu să rezonez. Însă, în ceea ce privește Cartea simțurilor, pot spune că a fost una dintre cele mai interesante volume de proză scurtă pe care le-am citit.

Am primit cartea de la librăria-anticariat Târgul cărții care are foarte multe titluri interesante în ofertă și prețuri tare bune. Vă îndemn să aruncați o privire la ei pe site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.