Finala contrastelor

O filosofie de viaţă se luptă cu o corporaţie pentru trofeul UEFA Champions League

Corporaţia Bayern pare, la fel ca şi anul trecut, favorită la victorie. E mult mai mare, are o bancă de două ori mai lungă decît Borussia, mai bogată şi într-o formă mai bună. A mers ceas în ultimele luni în toate competiţiile. Prezenţa sa în ultimul act european a devenit o obişnuinţă. Dar ajunsă acolo, ceva se întîmplă cu mecanismul său aproape perfect. Cu Inter n-a contat aproape deloc, iar cu Chelsea eşecul a fost aproape inexplicabil. A jucat finala pe teren propriu, cu un om în plus mai mult de o repriză, a eşuat lamentabil la loviturile de departajare. Cu Borussia nu a avut viaţă uşoară în ultimele trei sezoane din Bundesliga, pe care n-a reuşit s-o învingă în ultimele 6 meciuri. În ediţia actuală ambele meciuri s-au terminat într-un 1-1.

Borussia este echipa de iubit pentru microbiştii neutri care vor vedea meciul din această seară. E echipa care iubeşte cu adevărat fotbalul. Se vede asta în toate meciurile. Chiar şi în cele pe care le pierde, o face rîzînd. Ca-n meciul cu Hamburg din returul campionatului. Se poate spune că Jurgen Klopp a ridicat echipa asta din mediocritate, dar nu pot să neg că Borussia are genetic acel nu ştiu ce care te atrage şi te face s-o admiri chiar şi cînd e jos. Şi mai joacă şi în galben-negru.

Am spus încă înainte de semifinale că Borussia va ieşi cîştigătoare. Îmi menţin pronosticul.

Borussia was bleeding chips

A fost ca un joc de poker. Borussia a început tare meciul, avînd toate jetoanele pe masă. După 30 de minute credeai că Bayern s-a trezit din întîmplare în finală, cu Ribery şi Robben care spălau podelele prin careul propriu, aruncînd mingile cît mai departe.

La un moment dat, după ce Bond pierde tot în partida de poker cu Le Chiffre din Casino Royale, e salvat de agentul CIA Felix Leiter care-l sponsorizează generos:

Listen, I’m bleeding chips. I’m not going to last much longer.

Borussia a avut profilul lui Leiter – jucătorul de poker în finala cu Bayern de sîmbătă. A jucat cîteva mîini bune, toate terminate cu split. Apoi Jucătorul de Poker din Bayern a ieşit la iveală. Nu avea cum să piardă şi finala asta. Toate mîinile pe care le-a mai jucat Borussia au fost anemice, iar în defensivă a fost surprinzător de firavă. Hummels, poate şi din cauza accidentării din campionat, a fost veriga cea mai slabă a lui Klopp.

Unii zic că a fost cea mai spectaculoasă finală Champions League din ultimii x ani. Mie mi s-a părut previzibilă după 1-1, Bayern n-avea cum să nu mai marcheze o dată. Borussia was bleeding chips.

Astfel Le Chiffre (aka Bayern) a cîştigat şi va continua să ţină sub teroare fotbalul german pentru încă o perioadă, mai ales că vine şi Guardiola. Probabil şi pentru că James Bond Lewandowski îşi epuizase toate jetoanele pe bieţii madrileni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.