Exista vreun sambure de adevar in expresia: “Daca te-a inselat, mereu te va insela?”

“Este o idee proasta sa ma implic intr-o relatie amoroasa cu o persoana de care stiu eu ca si-a inselat partenera de viata cu o alta persoana? Ma refer la faptul ca, daca a inselat, mereu va insela, nu este asa?”

Cu siguranta ca nu esti singura persoane care gandeste astfel. Este un lucru foarte des intalnit in randul oamenilor, care considera ca, daca o persoana si-a inselat partenerul de viata o data, o va face din nou si din nou. Totusi, adevarul este ca nu orice persoana care a inselat o data in relatie va fi predispusa in mod egal sa repete pe viitor acest comportament.

Permiteti-mi sa incep prin a spune ca cercetarile arata intr-adevar ca inselatul este deseori un tipar de comportament care se repeta. Poti sa iei in considerare acest lucru: in cadrul unui studiu facut asupra relatiilor amoroase dintre studentii de facultate, cercetatorii au descoperit faptul ca, intre cei care au avut o aventura sexuala in afara relatiei lor principale cel putin o singura data, 86% dintre barbati si 62% dintre femei au facut acest lucru mai mult de o singura data.

Se intampla mai des in cuplurile casatorite?

Desigur, trebuie sa tineti cont de faptul ca acesta este doar un singur studiu si a analizat doar oamenii tineri care se aflau intr-o relatie amoroasa- aceste valori obtinute in urma studiului cel mai probabil ca ar fi destul de diferite daca s-ar fi luat in considerare si cuplurile casatorite (aceste valori probabil ca ar fi, de asemenea, foarte diferite in functie de cum definesti termenul de “a insela”). Cu toate acestea, aceste valori sugereaza faptul ca, atunci cand vine vorba de a iti insela partenerul, istoria deseori tinde sa se repete.

Prin urmare, ce determina faptul daca cineva este predispus sa insele din nou? Depinde foarte mult de motivul pentru care ei au ajuns de prima data sa

inselatul insele. Mai specific, motivul pentru care o anumita persoana a inselat se datoreaza unui lucru specific relatiei respective sau se datoreaza unui lucru specific acelei persoane?

Cercetarile au scos la iveala faptul ca unul dintre principalele motive pentru care oamenii tind sa isi insele partenerii este faptul ca ei nu sunt multumiti cu actuala lor relatie (poate ca sunt foarte nefericiti, poate ca ei au nevoi emotionale sau sexuale care au ramas neindeplinite sau poate ca partenerii lor nu sunt perechea lor potrivita).

Daca o persoana care a inselat dintr-un asemenea motiv ajunge pe viitor intr-o relatie care este mult mai satisfacatoare, atunci nu este neaparat cazul ca ei vor insela din nou. Pentru a o spune altfel, o cauza pentru inselat care este specifica unei anumite situatii nu va prezice in mod neaparat un anumit comportament in relatiile pe viitor.

Inselatul este posibil sa fie si din cauza monotoniei sexuale. Dupa cativa ani de casnicie, sexul nu mai este la fel iar o persoana noua, sexy si salbatica poate readuce potenta in barbat si sa il faca sa scoata la iveala masculinitatea. Totusi, acest lucru nu este un motiv bun pentru inselat, motiv bun nu exista pentru inselat. Ar putea sa incerce niste suplimente pentru ca zincul imbunatateste potenta si creste apetitul sexual, nici nu va mai fi nevoie de o femeie sexi si focoasa sa il reaprinda.

Concluzie

Acestea fiind spuse, cercetarile au scos, de asemenea, la iveala ca inselatul are legatura cu o gama de caracteristici de personalitate. De exemplu, doua din cele 5 mari trasaturi de personalitate arata legaturi consistente cu inselatul. Mai specific, oamenii care sunt mai intelegatori (cei care sunt buni la suflet si carora le pasa de sentimentele celor din jur) si/ sau mai constiinciosi (persoanele pe care te poti baza si care au mai multa auto disciplina) sunt mai putin predispusi sa insele decat persoanele care au scoruri mici la aceste trasaturi. In mod asemanator, “personalitatile noastre sexuale” sunt asociate, de asemenea, cu infidelitatea.

Ca un exemplu pentru acest lucru, cercetarile au scos la iveala faptul ca oamenii care au tendinta de a adopta comportamente pe care le regreta atunci cand sunt stresate sau anxioase (posibil ca un mod de salvare psihologica) sunt mai predispuse sa insele. Pana in masura in care o persoana are una dintre aceste trasaturi de caracter sau alte trasaturi psihologice care cresc susceptibilitatea de a insela (tendinta de a cauta noi senzatii sau narcisismul), inselatul are sanse mari sa se intample, indiferent de contextul relatiei.

Mai pe scurt, exista un sambure de adevar in expresia  “daca a inselat, mereu va insela”, dar acest lucru nu este adevarat in toate cazurile. Pentru unii oameni, inselatul este un lucru care se intampla o singura data, in timp ce pentru alti oameni, inselatul este un tipar de comportament care se repeta, cu factorul cheie care face diferenta dintre aceste doua cazuri fiind cauza care sta la baza infidelitatii.

Lasă un răspuns