Împărțirea trăsăturilor morale

Încă din cele mai vechi timpuri, trăsăturile morale au fost împărţite în două mari categorii: calităţi şi defecte. Societatea ne-a învăţat pe parcursul anilor, că un individ nu poate fi perfect şi nu poate avea numai calităţi, iar dorinţa de a atinge perfecţiunea a dus la deteriorarea barierei dintre cele doua categorii si transformarea, pe rând, a calităţilor în defecte şi invers. .

Cel puţin în viziunea unora! Aceeaşi societate despre care aminteam nu mai poate face acum această diferenţă, neştiind în mare parte să mai deosebească lucrul moral de cel imoral.

Aşadar, mă declar surprins să văd cum în politică, la fel ca şi în viaţă, candoarea şi sinceritatea capată aspecte din ce în ce mai negative, oamenii fiind tot mai atraşi de promisiuni şi declaraţii mincinoase.

Astăzi, mi-a atras atenţia un articol al unui blogger local, în care acesta critică sinceritatea cu care am răspuns la una din întrebările adresate de către domnul Daniel Dimache, moderatorul emisiunii Prim Plan de pe VPTV, la care am fost invitat nu de mult.

Fiind întrebat cu ce echipă de fotbal ţin, am răspuns cu sinceritatea-mi specifică, că încă din copilărie am simpatizat cu Dinamo Bucureşti.

Am completat însă, neîncercând să „dreg busuiocul” (după cum susţine autorul articolului), că, deşi ţin cu Dinamo, susţin la fel de mult și echipa locală, Petrolul Ploieşti, la ale cărei meciuri asist cu o plăcere deosebită!

Însă nu am făcut această precizare pentru a atrage simpatii din rândul fanilor, conştient fiind că răspunsul sincer şi hotărât pe care l-am dat mi-ar fi putut atrage mai degrabă anumite antipatii din partea acestora (lucru pe care l-am punctat şi în cadrul emisiunii).

Observ în cele scrise de autor că ceea ce înţelege domnia sa prin a fi potrivit în funcţia de primar al Municipiului Ploieşti, înseamnă a fi petrolist din tată-n fiu.  Schimbarea modului de a face politică înseamnă, în primul rând, că politicienii trebuie să exprime ceea ce gândesc, nu ceea ce ei consideră că oamenii doresc să audă, doar din dorinţa de a obţine voturi.

Fără a neglija suporterii, îmi permit să îmi exprim opinia şi să îl contrazic pe autorul articolului.

Faptul că nu am vrut, efectiv, să mint şi să spun cu mâna pe inimă „ţin cu Petrolul de când eram mic!”, nu exclude susţinerea şi implicarea mea, dintr-o posibilă funcţie de primar, în activităţile sau problemele fotbalului ploieștean, atât cât mi s-ar putea permite din punct de vedere legal!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.