Ce este, de fapt, inteligența emoțională?

Am asistat de curând la o situație în care ea îi spunea lui: „Mă doare când îmi vorbești așa…” Iar el i-a răspuns: „Hei, unde îți este inteligența emoțională?”

Și cred că foarte mulți oameni au auzit de inteligența emoțională, dar o confundă sau cred că să fii inteligent emoțional înseamnă să nu ai emoții. Sau, cel puțin, să nu le exprimi, să nu îl lași pe celălalt să vadă, să știe, că în tine se întâmplă ceva.

Faptul că arăți că ești tulburat de celălalt, adică influențat într-un fel sau altul, e privit ca un semn de slăbiciune. Și, din această perspectivă, să fii inteligent emoțional înseamnă să nu ai niciodată emoții din sfera celor negative: durere, furie, frustrare, frică, descurajare, tristețe și așa mai departe.

Dacă ești suficient de inteligent emoțional, ai depășit astfel de trăiri, ești imun și superior. Nu te mai doare nimic, nu îți mai este teamă de nimic, nu există nimic pe lumea asta care să te facă să te simți frustrat.

În special teama, în ultima vreme, este foarte pângărită și rău-făimată în tot ce înseamnă dezvoltare personală. Dacă îți este teamă, ai încurcat-o. N-ar trebui să îți fie teamă. Ar trebui să devenim toți niște neînfricați care urmărim asemenea unor căpitani de oștiri împlinirea și cucerirea viselor.

Aceste vise aparținând, toate, de lumea exterioară. Căutăm împlinirea, fericirea, armonia, dragostea. Unde? În obiecte, situații și alți oameni. Dar ele nu sunt tocmai emoțiile noastre?

Și atunci, ce înseamnă inteligența emoțională?

Eu am desfăcut-o în 4 etape:

  • capacitatea de identificare a ceea ce simt, a emoției pe care o am;
  • capacitatea de exprimare a acestei emoții, adică nu reprimarea sau blocarea ei;
  • capacitatea de asumare a emoției, adică îți dai seama că ea s-au născut din dinamica ta interioară, ca răspuns la interpretările pe care le-ai dat realității sau prin raportarea situației la identitatea ta de sine, cu valorile și limitele sale;
  • capacitatea de folosire a emoției într-un mod constructiv, adică fie pentru conștientizare de sine, fie pentru stabilirea și declararea limitelor, fie pentru accesarea resurselor interioare.

Deoarece ar fi fost un articol prea lung, am detaliat fiecare dintre cele 4 etape în articole separate pe care le găsești aici:

  1. Tu ai capacitatea de a-ți identifica emoțiile?
  2. Tu știi cum să îți exprimi emoțiile?
  3. Tu ai învățat să îți asumi emoțiile?
  4. 4. Cum poți să îți folosești emoțiile în mod constructiv?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.