Ciorba de peste
Exista numeroase retete de ciorba de peste, in functie de zona tarii unde aceasta este preparata sau in functie de pestele folosit. Printre cele mai intalnite tipuri de peste pe care le poti folosi pentru peste se numara: crapul, somnul, stiuca, carasul, platica sau bibanul.
Top 3 retete de ciorba de peste
Pestele este unul dintre alimentele pe care oricine ar trebui sa le consume macar de doua ori pe saptamana, datorita beneficiilor numeroase pe care acesta le aduce sanatatii. Acesta poate fi gatit in numeroase feluri, insa pe lista preferintelor tuturor se afla ciorba de peste, un preparat culinar satios, delicios si plin de vitamine.
Exista numeroase retete de ciorba de peste, in functie de zona tarii unde aceasta este preparata sau in functie de pestele folosit. Printre cele mai intalnite tipuri de peste pe care le poti folosi pentru peste se numara: crapul, somnul, stiuca, carasul, platica sau bibanul.
In cele ce urmeaza o sa gaseste trei tipuri de ciorba de peste, pe care poti alege sa le prepari familiei tale si cu siguranta farfuriile vor ramane goale in cel mai scurt timp.
1. Ciorba de peste (Dobrogeana)
Pentru acest fel de ciorba se poate folosi un crap de aproximativ 1 kg sau orice alt peste aveti disponibil. Pestele se curata foarte bine de solzi, de intestine, se spala si se portioneaza in bucati potrivite.
Ingrediente necesare:
- 1 morcov
- 2 radacini patrunjel
- O ceapa mare
- O bucata telina
- 2 ardei grasi
- 4 rosii
- 2 linguri orez
- 3 linguri ulei
- Leustean
- Sare
- Jumatate de litru de bors
Mod de preparare:
Legumele se curata, se spala apoi se dau pe razatoare. Intr-o oala potrivita se adauga uleiul si legumele si se calesc pentru cateva minute. Se adauga 3 litri de apa si apoi bucatile de peste, care se lasa la fiert aproximativ 10 minute, dupa care se scoate si se acopera cu o folie.
Se adauga si rosiile date pe razatoare si se mai lasa la fiert inca un sfert de ora. Se adauga borsul impreuna cu leusteanul tocat marunt, iar apoi bucatile de peste. Dupa inca 5 minute ciorba este gata si poate fi servita.
Mod de servire:
Aceasta ciorba poate fi servita atat calda, cat si rece, alaturi de ardei iute
2. Bors pescaresc
Pentru acest tip de ciroba de peste este recomandat sa se foloseasca mai multe tipuri de peste, caci gustul final va fi unul cu adevarat desavarsit. Poate fi folosita o combinatie de crap, somn, biban, stiuca sau caras.
Ca si legume folosite, aceasta ciorba iese delicioasa doar cu cateva legume, precum ceapa si cartofi, insa daca aveti, puteti pune si ardei gras, ardei iute si rosii.
Ciorba de peste este acrita cu otet si se poate adauga la final patrunjel si leustean pentru un gust cu adeverat special.
Modul de preparare:
Legumele taiate se vor pune la fiert intr-o oala cu apa( sau ceaun), fara rosii. Acestea se vor lasa pe foc pana cand cartofii taiati cubulete sunt aproape fierti.
Ciorba se sareaza putin mai mult, caci de indata ce vor fi adaugate bucatile de peste, acesta va mai absorbi din ea.
In momentul in care se va adauga pestele, ciorba nu se mai amesteca, insa va fi necesar sa se indeparteze spuma formata la suprafata. Pestele se lasa la fiert pentru aproximativ 15 minute, apoi se vor adauga rosiile taiate cubulete si otetul, iar dupa 5 minute se stinge focul. Se adauga patrunjelul si leusteanul si se acopera pentru 10 minute, dupa care este gata de servire.
Mod de servire:
Acest bors pescaresc are un mod special de servire. Asadar, cartofii si bucatile de peste se aseaza pe un platou, acestea fiind servite cu un amestec de zeama de ciorba cu ardei iute si mujdei de usturoi.
3. Ciorba de peste din cap de crap
Ciorba din cap de crap
Capul de crap este unul dintre cele mai bune parti din peste care poate fi folosit pentru prepararea ciorbei, datorita gustului deosebit pe care il ofera preparatului.
Ingrediente necesare:
- 2-3 capete de crap
- 2 morcovi
- O radacina de patrunjel
- O bucata telina
- Un ardei gras
- O ceapa mare
- 2-3 rosii
- Sucul de la o lamaie
- Patrunjel si leustean
- 3 linguri de orez
Mod de preparare:
Legumele se toaca marunt sau se dau pe razatoarea mare. Acestea se calesc pentru cateva minute in 2 linguri de ulei, apoi se adauga aproximativ 2 litri de apa.
Capetele de peste se curata foarte bine de solzi si branhii si se spala in apa rece. De asemenea este important sa se indeparteze acel os situat la capatul coloanei vertebrale, in caz contrar, ciorba va avea un gust amarui.
Dupa ce legumele au fiert aproximativ jumatate de ora, se poate adauga orezul si rosiile taiate cubulete. Cand totul este aproape fiert, se adauga sarea si zeama de lamaie, iar apoi bucatile de peste.
Un sfert de ora mai tarziu, ciorba se potriveste la gust de sare si acreala si se poate adauga usturoi maruntit daca se doreste.